Nej til grusgrav

søndag den 11. januar 2009

Kommunens Miljøudvalg får orientering om VVM

Mandag 12. januar får Skanderborg Kommunes Forsynings- og miljøudvalg en orientering om forvaltningens beslutning om at underkaste grusgrav-projektet en såkaldt VVM redegørelser.

Uddrag af udvalgets dagsorden:

"Den udførte miljøscreening peger på specielt 3 parametre, som kan have en væsentlig negativ indvirkning på miljøet. Det ansøgte projekt vurderes derfor at være VVM-pligtig, og der skal derfor udarbejdes en VVM-redegørelse

Miljøscreeningen peger på følgende kritiske parametre:

· Trafikbelastning
· Visuelle gener
· Landskabelig værdi

Trafikbelastning

Etablering af en råstofgrav mellem Ry og Gl. Rye vil skønsmæssigt forøge lastbiltrafikken gennem kryds og rundkørsler i Ry med 10-20%, samt af en ukendt forøgelse i Gl. Rye. De afledte konsekvenser for trafikbelastning og trafiksikkerhed er ikke kendt. Der savnes en belysning af dette ved bl.a. en nyvurdering af en eksisterende trafikberegning fra 2006, herunder en vurdering af trafiksikkerheden specielt i forbindelse med en skolevej.

Visuelle gener og landskabelig værdi.

Det udlagte graveområde ligger i et område med markante landskabstræk og er særdeles synligt i flere retninger. Det er desuden omgivet af store sammenhængende arealer udlagt som landskabeligt interesseområde. Disse interesser kan ikke kun vurderes for graveområdet alene, men skal ses i et større perspektiv.

Indvindingen er af midlertidig karakter, men vil have en blivende konsekvens for området, idet der generelt ikke må tilføres ren jord til retablering af råstofgraven. Ud over de visuelle gener, som vil påføres under selve graveperioden med etablering af støjvolde o. lign., vil gravningen også efterlade et blivende hul i landskabet, som ikke vil harmonere med det omgivende terræn.

Der skal derfor udarbejdes en detaljeret landskabsanalyse med belysning af muligheder og konsekvenser for efterbehandlingen (f.eks. varierende gravedybde, et bugtet skråningsforløb og beplantning af disse) af det udlagte graveområde og eventuelt det oprindelig ansøgte større område, da det kan være hensigtsmæssigt at tage højde for en eventuel senere udvidelse.

Graveområdet ligger endvidere omgivet af et større kulturhistorisk interesseområde mod nord og resterne af en middelaldervej mod syd, som forbinder yderligere to andre kulturhistoriske interesseområder. Vejen forløber på kanten af erosionsbakkerne, der støder op til moræneplateauet, hvorpå der ønskes gravet.

Eventuelle støjvolde vil derfor i graveperioden forringe udsynet generelt på plateauet og specifikt forringe indkig mod bl.a. Sct. Sørens Kirke i Gl. Rye. Sidstnævnte betragtes som værende af national historisk betydning som gammelt valfartssted med helligkilde.

Råstofplan 2008.

Region Midtjylland har udlagt det pågældende areal som graveområde i den nyligt udsendte Råstofplan 2008. Forud for godkendelsen af planen har Skanderborg Kommune i sit administrative høringssvar pointeret arealets synlighed i landskabet samt områdets generelle landskabelige værdi og de forventede trafikale problemer, som en råstofindvinding kan medføre det pågældende sted. På grundlag af dette blev det daværende område af regionen reduceret fra 35 ha til det nuværende udlagte graveareal på 11 ha.

Regionen har dog ikke udført nogen særskilt analyse eller vurdering af områdets karakter, endsige nogen overordnet planmæssig overvejelse omkring råstofindvinding i dette eksakte område.

Af de udførte råstofundersøgelser i området fremgår det, at der overvejende er tale om smeltevandssand med begrænset grus- og stenindhold, som vil være velegnet til bundsikring. Der er således ikke tale om nogen sjælden forekomst eller nogen særlig speciel kvalitet.

Arealreduktionen af det oprindelige område medfører også, at en fornuftig tilbageføring til landbrugsareal samtidig med en rimelig landskabelig æstetisk efterbehandling af skråningsanlæg vil være nærmest umulig, selv ved en betydelig reduktion af den ansøgte gravedybde på 30 meter.

Skanderborg Kommune har valgt at påklage råstofplanen til Naturklagenævnet for så vidt angår dette graveområde. Afgørelsen om VVM-pligt forudsætter derfor, at Naturklagenævnet i sin afgørelse stadfæster regionens udlægning af graveområder."

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]



<< Start